Областният управител се преклони пред величавото дело на Бенковски в м. Костина край Рибарица

Дата на публикуване: 25.05.2022 15:40

Областният управител Виктор Стойчев се включи днес във възпоменателните чествания на 146-годишнината на Априлското въстание в м. Костина край тетевенското село Рибарица. До кървавото кладенче и паметника на Георги Бенковски с възпоменателен митинг и възстановка бе почетена паметта на войводата и на неговите сподвижници, останали златни имена в историята ни.

На лобното място на Бенковски се събраха стотици граждани. В церемонията участваха кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, народните представители Николай Нанков и Младен Маринов, полковник Данаил Диков, заместник-началник по административната част и логистиката на Висше военновъздушно училище ,,Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, участници в туристическия поход „По стъпките на Бенковски“. Клетва пред паметта и делото на Бенковски произнесоха възпитаници на спортното училище в Плевен, чийто патрон е именно великият революционер: „Давам тържествен обет да следвам примера на своя патрон! Да бъда честен и достоен! Кълна се да защитавам неговото име!“.

Цветя на признателност към героизма на войводата на мястото на неговата гибел поднесе  Виктор Стойчев. Той изтъкна, че нищо в историята ни не може да се сравни с величието на Априлското въстание, което освен готовността за саможертва и осъзнатия копнеж по свобода е показало и невероятното единство на народа ни.

ГалерияПотърсете в сайта