Областният управител прие младежи от първия набор на доброволния резерв

Дата на публикуване: 04.07.2022 14:55

Младежи от първия набор на доброволния резерв на българската армия прие днес областният управител Виктор Стойчев. От област Ловеч те са шестима и са от Ловеч – Веселин Лазаров и Васил Киров, от Летница – Йоан Деков и Вилиан Деков, и от Троян – Николай Гътовски и Момчил Йотов. Момчетата са завършили успешно първата смяна на срочната служба в доброволния резерв в националния военен университет във Велико Търново в периода януари – юни т. г.  и от септември започват работа във военно формирование 24480 – Ловеч.

Днес те бяха поздравени от областния управител за избора, който са направили да се реализират като войници, и за натрупаните знания в доброволния резерв и за полза в реалния живот. Държавата ще подсигури стабилността на службата и това е още един път, по който младите да останат тук, в България, коментира Виктор Стойчев. Той изтъкна, че поделението, в което влизат, е с традиции и там ще бъдат въведени и обучени най-добре, за да бъдат напълно уверени в избора си, още повече че българската армия е с големи традиции и тази професия в Ловеч е уважавана. Областният управител благодари на Военно окръжие ІІ степен – Ловеч, за активното съдействие и подпомагане на младежите във всеки етап от кандидатстването за срочната служба в доброволния резерв. Благодарността си към Военното окръжие изказаха и младите мъже. Те споделиха, че тази им стъпка е добре обмислена, не е загуба на перспектива, а шанс и професия. За едни от тях е примерът от семейството – деца са на военнослужещи или имат близки в други силови министерства, за други е сбъднатата детска мечта – „слушал съм много историите на дядо от казармата и исках да опитам“, трети са работили като цивилни в структура на армията и са припознали себе си в длъжността на войника.

Срочната служба в доброволния резерв е въведена с промени в Закона за резерва на въоръжените сили, за да се отговори на обществения интерес към необходимата военна подготовка на младите хора. Тя е доброволна, изпълнява се от резервиста за срок до шест месеца и включва начална военна подготовка, специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военните формирования. След изпълнение на договора за срочна служба българските граждани може да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Те се ползват и с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, в т. ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура.

В момента тече кампания по набиране на кандидати за срочна служба в доброволния резерв за втора смяна, която започва на 7 септември. Кандидатите може да подадат заявление до 6 юли във Военното окръжие в Ловеч. Информация за необходимите документи, условията и реда за кандидатстване може да се получи на място - Ловеч, ул. „Д-р Съйко Съев” № 33, тел.068/603973, 0885408765, 0886558614, 0882450352, на интернет страниците на Министерството на отбрана и на Централното военно окръжие, в офисите за военен отчет в общините.

ГалерияПотърсете в сайта