Млад кинорежисьор от Ловеч с изложба на кадри от първия си късометражен филм

Дата на публикуване: 06.07.2022 13:48

Лентата ще бъде показана на 20 юли в Регионалната библиотека, събитието под патронажа на областния управител

Кадри от първия си късометражен филм показва в изложба в центъра на Ловеч младият кинорежисьор Едуард Енчев. Всеки от 17-те кадъра има композицията на картина, какъвто е и акцентът на самия филм – повече визуално преживяване с много символика, отколкото актьорско изпълнение. Лентата е със заглавие „Ехота от миналото“ и е снимана в Ловеч и свищовското село Ореш, Едуард е режисьор, сценарист, оператор и монтажист, в главната роля е Сава Чуковски – младши. Показва през какво минава главният герой във вътрешната си трансформация - израстването от момче до мъж с всичките терзания и премеждия. За филма си, разказва Едуард, той черпи вдъхновение от аналитичната психология на Каръл Юнг, психиатър и аналитичен психолог от началото на 20 век. Посланието е човек да приеме себе си, без значение на грешките и паденията, да приеме и доброто, и лошото. Развита е и идеята за творчеството и изкуството като универсален език, който всеки разбира – „силно вярвам в свързващата сила на изкуството и значимостта на връзките, които то създава между хората“.

Младият автор е работил по филма си пет месеца, това е дипломната му работа по кинорежисура в Университета Бангор в Уелс, където завършва миналата година. Той е 23-годишен, в Ловеч е възпитаник на Езиковата гимназия.

В момента Едуард разработва сериал на футуристична тематика. Възнамерява да се установи в България и да търси тук своята професионална реализация, като целта му е популяризиране на българското кино в Европа и света. В момента родното кино има още да учи, казва младият режисьор, то е ориентирано само към нас самите, а другите култури не са допуснати.

Филмът ще бъде показан на широката публика на 20 юли (17.30 ч.) в Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“, когато ще се проведе и среща с творческия екип. Събитието е под патронажа на областния управител, който заяви адмирациите си към Едуард. Заслужава насърчаване всяка креативна идея на младите хора, коментира Виктор Стойчев, похвално е, че се интересуват от историята, а още повече че след завършване в чужбина се завръщат у нас, за да приложат наученото тук, коментира Виктор Стойчев.

Изложбата на кадрите от филма на Едуард Енчев може да бъде видяна до края на юли.

ГалерияПотърсете в сайта